Η Bikrmam yoga αποτελείται από μια σειρά 26 στάσεων (asanas) που πραγματοποιούνται σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο και εκεί ο ασκούμενος μπορεί να απολαύσει όλα τα οφέλη καθώς οι μυς ζεσταίνονται γρηγορότερα και προκαλείται άμεση εφίδρωση στο σώμα. Οι ζεστοί μυς τεντώνονται καλύτερα και αποφεύγεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Ο ιδρώτας επίσης  ”αποβάλει τα τοξικά κατάλοιπα από το σώμα” και η εφίδρωση ερεθίζει τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καθώς το σώμα παλεύει για να παραμείνει δροσερό, το μυαλό χρειάζεται επίσης να παλέψει για να παραμείνει συγκεντρωμένο σε ένα προκλητικό περιβάλλον και εδώ ο ασκούμενος μαθαίνει να συντονίζεται με την αναπνοή για να συνδέσει άψογα το σώμα και τον νου του. Η βαθιά αναπνοή βοηθάει στο να ηρεμήσει το σώμα και το μυαλό ενώ βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου στο σώμα.

Η bikram yoga επίσης αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς ,το σώμα δουλεύει για να διατηρήσει τη θερμορύθμιση ,αυξάνοντας την κατανάλωση θερμίδων, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις όπως σε άλλα συστήματα εκγύμνασης. Πολλοί ασκούμενοι συμμετέχουν στην πρακτική της bikram yoga , αποσκοπώντας να χάσουν βάρος καθώς αυξάνεται και η οξείδωση των λιποειδών κυττάρων.

Οι asanas, οι βαθιές αναπνοές , η συνεχόμενη προσπάθεια του μυαλού να συγκεντρωθεί, αποσπά και απομακρύνει από τα ερεθίσματα άγχους. Συνεπώς τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους μειώνουν την αύξηση του σωματικού βάρους, μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών και ασθενειών, βελτιώνουν την διάθεση μας!