Ηχομασάζ – Chrisna Nada Brahma

Nada Brahma σημαίνει «ο κόσμος είναι δόνηση, είναι ήχος». Το σώμα μας υπάρχει εξαιτίας δύo σημαντικών ήχων – της αναπνοής και των χτύπων της καρδιάς. Όσο παραμένουμε συντονισμένοι (άρα σε αρμονία), τόσο πιο υγιείς είμαστε. Όταν αποσυντονιζόμαστε (βρισκόμαστε δηλαδή σε παραφωνία), το σώμα αντιδρά και αρρωσταίνει.

Το ηχομασάζ  με τη βοήθεια του ήχου, των κυμάτων και της δόνησης επανασυντονίζει το σώμα και τις φυσικές του λειτουργίες.  Κι όπως ο ήχος εξαπλώνεται πιο γρήγορα στο νερό απ’ ότι στον αέρα, αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το σώμα, το οποίο αποτελείται από 80% νερό.

Οφέλη Ηχομασάζ:

 • Χαλάρωση Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
 • Ρύθμιση της αναπνοής.
 • Μείωση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης.
 • Ενεργοποίηση της Αμυγδαλής (συναισθήματα), του Ιππόκαμπου (συναισθήματα και μνήμη), του Εμπρόσθιου Μετωπιαίου Λοβού (προσοχή και εγρήγορση), και του Υποθαλάμου (Νευρικό Σύστημα).
 • Αύξηση των κυμάτων Άλφα (ελαφριά χαλάρωση) και των κυμάτων Θήτα (βαθιά χαλάρωση, αυξημένη δημιουργικότητα).

Διαδικασία Ηχομασάζ:

Ο θεραπευόμενος ξαπλώνει πρώτα μπρούμυτα κι έπειτα ανάσκελα (εκτός αν για λόγους υγείας του επιτρέπεται μόνο μια θέση, ακόμη και καθιστή σε καρέκλα) και τοποθετούνται σταδιακά επάνω του οι γαβάθες. Με απαλές κρούσεις, οι γαβάθες δονούνται και κάνουν μασάζ σε διάφορα σημεία του σώματος. Στο τέλος περνάμε γύρω από το σώμα με το Gong.

Η θεραπεία διαρκεί 1 ώρα.

GONG

Το Gong είναι πολύ απλό. Είναι ένα δια-δονητικό σύστημα. Είναι ο ήχος της ίδιας της Δημιουργίας. Εκείνος που παίζει το Gong, δονεί το Σύμπαν. Το Gong δεν είναι ένα συνηθισμένο μουσικό όργανο. Το Gong δεν είναι μουσικό όργανο ούτε τύμπανο. Από αυτό προήλθε όλη η μουσική, όλοι οι ήχοι και όλες οι λέξεις. Ο ήχος του Gong είναι ο πυρήνας του Λόγου. Το Gong είναι μια όμορφη ενισχυμένη δόνηση. Είναι σαν μια πληθώρα χορδών, σαν να παίζει κανείς με ένα εκατομμύρια χορδές. To Gong είναι το μόνο εργαλείο με το οποίο μπορεί κανείς να παράγει αυτό τον συνδυασμό διαστημικών δονήσεων. Το Gong χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από πολλούς πολιτισμούς για θεραπεία, χαλάρωση και ιερές τελετές. Εμφανίζεται ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα με το όνομα «Λέβητας» ή «Ηχείον» στο μαντείο της Δωδώνης και στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Οφέλη:

 • Ο ήχος του Gong δημιουργεί βαθιά χαλάρωση, απελευθερώνοντάς μας από τον χείμαρρο των σκέψεων που εξαπολύει ο νους μας και ενεργοποιεί το ενδοκρινικό σύστημα σε υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας.
 • Το Gong επηρεάζει το σώμα και τους μεσημβρινούς του. Απελευθερώνει συναισθηματικά μπλοκάρισματα, μειώνει την ένταση και το στρες και ενεργοποιεί το κυκλοφορικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι αναδιοργάνωση της συναισθηματικής ενέργειας και των αισθήσεων που είναι συνδεδεμένα με τη δομή του σώματος, μειώνοντας παράλληλα και τους σωματικούς πόνους.
 • Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού με το Gong, χρειάζεται οι μύες του σώματος να είναι χαλαρωμένοι. Εάν είσαι σφιγμένος-η ή προσπαθήσεις να πολεμήσεις τη φυσική διαδικασία αλλαγής που συμβαίνει, μπορεί να νιώσεις κούραση ή εκνευρισμό από τους ισχυρούς παλμούς του Gong. Είναι πιθανόν να κλάψεις, να νιώσεις αβαρής ή να γελάς ανεξέλεγκτα αυξάνοντας τα επίπεδα χαράς!
 • Το Gong αλλάζει τα συναισθήματα που είναι μπλοκαρισμένα, διακόπτοντας τις σκέψεις που τα συντηρούν και τα δημιουργούν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι τρομακτική, ξεσηκωτική, συναρπαστική ή εκπληκτική. Εξαρτάται από τον άνθρωπο.

AMERICAN NATIVE DRUM 

Ο χτύπος του τυμπάνου, συμβολίζει το χτύπο της καρδιάς της Μητέρας Γης και των Ιθαγενών.

Το τύμπανο χρησιμοποιείται σε ιερές τελετές, θρησκευτικά έθιμα, αφηγήσεις, κοινοτικές συναθροίσεις και στη θεραπεία ασθενών, με τραγούδια και προσευχές. Μεγαλώνοντας μέσα στην κοιλιά της μητέρας μας, ακούμε τον χτύπο της καρδιάς της για 9 ολόκληρους μήνες! Αυτός ο φυσικός χτύπος υπάρχει μέσα στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα και μπορούμε να τον αναπαράγουμε με το τύμπανο σε όποιο στάδιο της ζωής κι αν βρισκόμαστε. Πιστεύεται ότι μας συνδέει με τον πνευματικό κόσμο, τους προγόνους και το φυσικό περιβάλλον. Αυτό μας βοηθάει να βρούμε τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα μας. Ο ρυθμός του συνοδεύεται συχνά από απαγγελία και χορό, δημιουργώντας μια ισχυρή και εμβληματική εμπειρία για όλους μας.

Όπως είπε και η Shannon Thunderbird: «Ο ρυθμός του τυμπάνου διευκολύνει τη θεραπεία και την ευθυγράμμιση των τεσσάρων πεδίων της ανθρώπινης ύπαρξης: Διανοητικό, Πνευματικό, Συναισθηματικό και Σωματικό».

Το American Native Drum πιστεύεται ότι προσφέρει διάφορα οφέλη για το σώμα, το νου και την ψυχή.

Οφέλη:

 • Ο ρυθμικός χτύπος του τύμπανου έχει καταπραϋντική επίδραση στο νευρικό σύστημα, προάγοντας τη χαλάρωση και μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, ανησυχίας και απελευθερώνοντας το θυμό και άλλα χαμηλοκραδασμικά συναισθήματα.
 • Ακούγοντάς το και αναπνέοντας βαθιά και ρυθμικά, βελτιώνουμε τη λειτουργία των πνευμόνων ώστε να οξυγονώσουν το σώμα και να προάγουν μία αίσθηση ευεξίας.
 • Εστίαση και συγκέντρωση, βοηθώντας στο να ελευθερώσουμε το νου από αποσπάσεις και να προάγουμε την ενδοσκόπηση.
 • προάγει τη δημιουργικότητα και την αυτό-έκφραση, επιτρέποντας στα άτομα να εξερευνήσουν διαφορετικούς ρυθμούς, μοτίβα και αυτοσχεδιασμούς.
 • Η διάθεση αναπτερώνεται και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται.
 • Έχει θεραπευτικές ιδιότητες, προωθώντας την συναισθηματική θεραπεία, την πνευματική ανάπτυξη και την προσωπική μεταμόρφωση.
 • Οι ομαδικοί κύκλοι τύμπανου προάγουν μια αίσθηση κοινότητας, ενότητας μεταξύ των συμμετεχόντων, προωθώντας την κοινωνική σύνδεση και την υποστήριξη.

Συνολικά, το American Native Drum αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ολιστική ανάρρωση και την αυτογνωσία, αντιμετωπίζοντας την αλληλεξάρτηση του σώματος, του νου και της ψυχής. Οι ρυθμικές του δονήσεις, η πολιτιστική του σημασία και η πνευματική του απήχηση προσφέρουν πολλά οφέλη σε άτομα που αναζητούν την φυσική, νοητική και συναισθηματική ευεξία.

SINGING BOWLS

Τα Singing Bowls (Ηχογαβάθες) που χρησιμοποιούνται για το Ηχομασάζ είναι φτιαγμένα με ειδικά μέταλλα (7 Πλανητικά και 5 Αλχημιστών) τα οποία επιτρέπουν με την κρούση τους να παράγεται μεγάλη δόνηση, ώστε να την αισθάνεται ο θεραπευόμενος στο σώμα του. Η συγκεκριμένη θεραπεία βασίζεται σε 3 στοιχεία – τον ήχο, την δόνηση και τα κύματα. Ο θεραπευόμενος χαλαρώνει ακούγοντας τον ήχο που παράγεται από την κρούση των Ηχογαβάθων, νιώθει τη δόνηση στο σώμα του και σε συνεργασία με τα κύματα του ήχου τα κύτταρά του κυριολεκτικά δονούνται.

Οφέλη:

 • τα πάντα στο Σύμπαν, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων μας, βρίσκονται σε μια κατάσταση δόνησης. Όταν είμαστε υγιείς, οι δονήσεις μας είναι σε αρμονία, αλλά η ασθένεια ή η ανισορροπία μπορεί να διακόψει αυτήν την αρμονία. Παράγοντας καθαρούς τόνους και συχνότητες που ανταποκρίνονται στα ενεργειακά κέντρα του σώματος, ή Chakras βοηθάμε στην αποκατάσταση της ισορροπίας και της αρμονίας. Κάθε Chakra είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένα όργανα, συναισθήματα και πτυχές της συνείδησης.
 • Οι δονήσεις που παράγονται έχουν αντίκτυπο στο νευρικό σύστημα, βοηθώντας στην ανακούφιση της έντασης και της αγωνίας. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν πιο χαλαροί και «κεντραρισμένοι» μετά από μια συνεδρία θεραπείας.
 • Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές για τη διαχείριση του φυσικού πόνου και της δυσφορίας. Διεισδύσουν βαθιά στο σώμα, βοηθώντας στην απελευθέρωση της μυϊκής τάσης, τη μείωση της φλεγμονής και την προώθηση της κυκλοφορίας. Μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση. Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από χρόνιες πάθησης πόνου, όπως αρθρίτιδα, ινομυαλγία και ημικρανίες, μέσω τακτικών συνεδριών θεραπείας.
 • Διευκολύνεται η απελευθέρωση και η θεραπεία συναισθημάτων. Μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση ενεργειακών φραγμών και στην απελευθέρωση αποθηκευμένων συναισθημάτων, επιτρέποντας στα άτομα να επεξεργαστούν και να απελευθερώσουν ανεπίλυτα συναισθήματα. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μια αίσθηση συναισθηματικής καθαρότητας και σαφήνειας κατά τη διάρκεια των συνεδριών θεραπείας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συναισθηματική ευεξία και αυτογνωσία. Ενεργοποίηση της Αμυγδαλής (συναισθήματα), του Ιππόκαμπου (συναισθήματα και μνήμη), του Εμπρόσθιου Μετωπιαίου Λοβού (προσοχή και εγρήγορση) και του Υποθαλάμου (Νευρικού Συστήματος).
 • Οι ρυθμικοί τόνοι και δονήσεις των κατσαρών μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία του μυαλού, τη βαθύτερη συγκέντρωση και τη δημιουργία μιας κατάστασης βαθιάς χαλάρωσης. Αύξηση των κυμάτων Άλφα (ελαφριά χαλάρωση) και των κυμάτων Θήτα (βαθιά χαλάρωση, αυξημένη δημιουργικότητα).
 • Ο ρυθμικός ήχος μπορεί να καθοδηγήσει τους εξασκούμενους σε μια κατάσταση ευαισθησίας και εσωτερικής ειρήνης, επιτρέποντάς τους να συνδεθούν βαθύτερα με την αναπνοή και την εσωτερική τους αντίληψη.

Στη Shala μας γίνονται ατομικές συνεδρίες κατόπιν συνεννοήσεως, σε καμία περίπτωση όμως οι θεραπείες δεν αντικαθιστούν την ιατρική, ούτε ο θεραπευτής δίνει ιατρικές συμβουλές ή επεμβαίνει σε οποιαδήποτε ιατρική αγωγή έχει δοθεί στον θεραπευόμενο.

© Φωτογραφίες: Άντυ Καρβούνη.