H Kundalini Yoga είναι η υπέρτατη Τεχνολογία και Επιστήμη της ανθρώπινης επίγνωσης και εμπειρίας. Είναι η ενωτική πειθαρχία της δύναμης και του δημιουργικού δυναμικού που υπάρχει στον καθένα μας.

Πρόκειται για μια εσωτερική μυστική γνώση που ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια από φωτισμένες ψυχές τους RajYogis των Ιμαλαίων, οι οποίοι είχαν αναπτύξει το αρχέτυπο του Ιερού Πολεμιστή, δηλαδή του ανθρώπινου όντος, που ζει την επαφή με το πνεύμα του μέσα στην κοινωνία, μέσα στην καθημερινότητά του, αφυπνίζοντας και αναπτύσσοντας πλήρως την ταυτότητα του. Ο Yogi Bhajan, το 1969, παρέλαβε αυτό το κληροδότημα, το οποίο προέρχεται απευθείας από το Άπειρο, απευθείας από το Θεό, απευθείας από την αγάπη της ψυχής, ταξινόμησε και αποκωδικοποίησε αυτή τη γνώση ώστε να είναι προσβάσιμη σε κάθε δυτικό άνθρωπο και το 1970 δημιούργησε την 3HO που σημαίνει Healthy, Happy, Holy Organization για να μοιραστεί τις διδασκαλίες, την τεχνική και τον τρόπο ζωής της Kundalini Yoga.

Η λέξη κουνταλίνι προέρχεται από το kundal και το ini. To ini είναι κάτι σαν υποκοριστικό και υποδηλώνει ευγένεια και θαυμασμό. Το kundal σημαίνει «η μπούκλα από τα μαλλιά του αγαπημένου», το οποίο σημαίνει ότι είναι το μέρος της απειροσύνης , της κοσμικής ροής της ενέργειας που τα ανθρώπινα όντα, εμπεριέχουν. Είμαστε ενεργειακά όντα, είμαστε συμπυκνωμένη ενέργεια. Έχουμε ένα χονδροειδή και ένα λεπτοφυή εαυτό. Μέσα στον καθένα μας, υπάρχει η ενέργεια κουνταλίνι που είναι κομμάτι μας, είναι μια απεριόριστη δύναμη, μας δίνει την δυνατότητα να μπούμε στην ταυτότητα μας του «Συνδημιουργού» που αποτελεί την ουσία της Συνειδητότητάς μας, μέρος της ενέργειας του Όλου, του Ανώτερου Νου, ο οποίος γεννά, οργανώνει και καταστρέφει διαρκώς. Με την Kundalini Yoga σύμφωνα με το σύστημα και τις διδασκαλίες του Yogi Bhajan, αφυπνίζουμε την Kundalini ενέργεια, η οποία χρειάζεται ταπεινότητα, σύνεση και φροντίδα, διότι είναι σημαντικό να ξέρουμε τι κάνουμε, πότε το κάνουμε και πώς το κάνουμε και να μην επιτρέπουμε στο Εγώ μας να την παραποιεί ή να τη διαστρεβλώνει. Το πνευματικό νεύρο της ψυχής μας, η ενέργεια της Kundalini, κοιμάται και βρίσκεται μπλοκαρισμένη στο κατώτερο από όλα τα τσάκρα, το μουλαντάρα. Εμείς βιώνουμε την πραγματικότητα και την επίγνωση μας με περιορισμένο τρόπο, όμως η επίγνωση μας μπορεί να αφυπνιστεί, να διευρυνθεί ως το Άπειρο, διότι το Άπειρο είναι η ταυτότητα μας, ο αληθινός σκοπός μας.

Οφέλη:

Η Kundalini Yoga σε σχέση με τους παραδοσιακούς τύπους γιόγκα, έχει ως συνεισφορά ότι δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να εργαστεί στο τρίπτυχο: σώμα, νους και πνεύμα. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, και την σωματική κατάσταση μπορεί να δώσει στον απλό άνθρωπο τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας, το άγχος και την πίεση στους διάφορους τομείς της ζωής του, εξισορροπώντας τον εσωτερικό με τον εξωτερικό του κόσμο.

  • Κάθε μάθημά της είναι ολοκληρωμένο, κάθε δράση της περιλαμβάνει ασκήσεις για το σώμα, αναπνοές, χαλάρωση και διαλογισμό, έτσι ώστε να εργαζόμαστε στο χονδροειδές επίπεδο (φυσικό σώμα) έως το λεπτοφυές επίπεδο (ενεργειακό σώμα).
  • Σε κάθε μάθημα, επιδρούμε στα συστήματα του σώματος για αποτοξίνωση, ενδυνάμωση, και διεύρυνση: στο κυκλοφορικό, στο λεμφικό, στο αναπνευστικό, στο πεπτικό, στο μυοσκελετικό, στο ανοσοποιητικό, στο γεννητικό-ουροποιητικό, τέλος, ενεργοποιούμε και εξισορροπούμε του ενδοκρινικό και την αλληλεπίδρασή του με το νευρικό σύστημα.
  • Το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα δημιουργούν μια νέα βιοχημεία του σώματος σε όλα τα επίπεδα και όταν φτάσουμε στη χαλάρωση, η ενέργεια κυκλοφορεί και τοποθετείται στα σημεία που χρειάζεται το σώμα. Κατόπιν, το σώμα, όντας ενεργοποιημένο και χαλαρό, μπορεί πλέον να βυθιστεί στην άσκηση του διαλογισμού, ο οποίος είναι ένα μεγαλειώδες κεφάλαιο στην επιστήμη της Kundalini Yoga και περιλαμβάνει τεχνικές, που είναι είτε με την ιδιαίτερη χρήση της αναπνοής, είτε με μάντρα, δηλαδή με τη χρήση του ήχου, στον τομέα της επιστήμης της Naad Yoga.
  • Με την Kundalini Yoga μαθαίνουμε πώς να υλοποιούμε και μαθαίνουμε τη σχέση μας με τα στοιχεία στο σύστημά μας που είναι τα ίδια με αυτά που υπάρχουν στο Σύμπαν, τη γη, το νερό, τη φωτιά, τον αέρας, τον αιθέρα.
  • Επιπροσθέτως, τα 8 Τσάκρα μας επηρεάζονται από την πρακτική των Kriya, της Pranayama και του διαλογισμού.
  • Η γιόγκα ενεργοποιεί και εξισορροπεί άμεσα τα 10 σώματά μας: το Σώμα της Ψυχής, τον Αρνητικό (Προστατευτικό) Νου, τον Θετικό (Διευρυμένο) Νου, τον Ουδέτερο (Διαλογιστικό) Νου, το Υλικό Σώμα, το Φωτοστέφανο, την Αύρα, το Πρανικό Σώμα, το Λεπτοφυές Σώμα και το Ακτινοβόλο Σώμα. Οι αλλαγές απηχούν και διαπερνούν όλες τις διαστάσεις της Ύπαρξής μας και έχουν ισχυρή επίδραση στην πνευματική μας ανάπτυξη.
  • Επιπλέον, μέσω της Kundalini Yoga, περνάμε από τη διαδικασία της συρρίκνωσης, στη διαδικασία της διεύρυνσης. Σπάμε όλα τα μέρη του εγώ, δουλεύοντας με την ενέργεια Ζ, τη βαθιά ενέργεια της Kundalini που διαπερνά το χωροχρόνο μέσα από την πύλη του άχρονου με τη βοήθεια της ταχύτητας και της πληρότητας. Έτσι αποκτάμε τη δύναμη να αλλάξουμε και να μπούμε στην ώριμη φύση μας, του Συνδημιουργού.
  • Τέλος, η Kundalini Yoga αναπτύσσει τη σχέση μας με τις ψυχικές μας δυνατότητες. Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τη σαφήνεια του ουδέτερου, διαισθητικού και περιεκτικού νου. Μαθαίνουμε να γινόμαστε μύστες που δημιουργούν έναν νέο τρόπο ζωής, στην υλική εκδήλωση της πραγματικότητας. Η Kundalini Yoga, μας μαθαίνει να αγαπάμε τον εαυτό μας, τους άλλους, μέσα από τις πράξεις μας.

Η Kundalini Yoga, δεν εμπεριέχει την έννοια της «μύησης», διότι κάθε μαθητής μέσα από την πρακτική του καλείτε να αναπτύξει την υπευθυνότητά του για την «αυτό-μύηση» του μέσα από τα δικά του δεδομένα στο σώμα του, στο νου του και στο πνεύμα του.

Η Δύναμη της Kundalini Yoga έγκειται στην ίδια την εμπειρία. Αγγίζει κατευθείαν την καρδιά μας. Μας θέτει από την πρώτη στιγμή απέναντι στον εαυτό μας για να σμιλεύσουμε και να ξεφλουδίσουμε όλα τα στρώματα και να έρθουμε σε επαφή με το δικό μας μονοπάτι ψυχής. Λειτουργούμε με χάρη και δέσμευση από την καρδιά μας.

Πηγή Βιβλίο: © The Aquarian Teacher: International Kundalini Yoga Teacher Training, Level 1.